Sloopplan Morgenstond valt verkeerd in Haagse gemeenteraad

7 September 2021, 13:56 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Haag Wonen

Vier oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad komen in opstand tegen de geplande sloop van 222 woningen in de wijk Morgenstond. Haag Wonen verwerpt de kritiek.

Wooncorporatie Haag Wonen maakte eind vorige maand de sloopplannen bekend. Bewoners aan de Denekampstraat, Fluitenbergstraat, Loevesteinlaan en Hengelolaan zeggen zich overvallen te voelen door het voornemen. Gemeenteraadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij noemt het gebrek aan bewonersparticipatie “ronduit stuitend”.

Samen met Robert Barker van de Partij voor de Dieren, Lesley Arp van de SP en William de Blok van Hart voor Den Haag heeft Bos schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Peter Bos: “Haag Wonen heeft de bewoners voor een voldongen feit gesteld. Niemand was op de hoogte en niemand heeft mee kunnen denken over de plannen. Het is slikken of stikken, dat vind ik schandalig. Het gaat nota bene om je huisvesting, de basis van je bestaan”.

De afgelopen maanden heeft de gemeenteraad diverse moties aangenomen om de besluitvorming bij dit soort plannen te verbeteren, zoals een verplicht sloopkader en het stimuleren van bewonerscommissies. “Daar lijkt bij dit plan van Haag Wonen nog niets mee te zijn gedaan”, aldus Bos.

Haag Wonen herkent zich niet in de kritiek uit de gemeenteraad. "De sloop-nieuwbouwplannen starten naar verwachting pas halverwege 2024. Dit geeft ons de tijd om de plannen samen met de bewoners goed voor te bereiden.” Gebiedsmanager Pim Timmers sprak al met een aantal wijkbewoners. “De meeste reacties waren positief, ondanks dat het nieuws een grote impact heeft op de bewoners. Het is natuurlijk niet niks als je huis wordt gesloopt en je moet verhuizen.”

De komende tijd richt Haag Wonen een bewonersgroep op met buurtgenoten die willen meedenken over de plannen. “Samen met de bewonersgroep maken we een sociaal plan, waarin we afspraken vastleggen. Bijvoorbeeld over de terugkeermogelijkheid, de verhuisvergoeding, de voorrangsverklaring en de tijdelijke bewoning van lege huizen. En natuurlijk ondersteunen we bewoners die hulp nodig hebben bij het zoeken naar een nieuwe woning. Ze staan er niet alleen voor.”